بورس های بین المللی

بورس های بین المللی

بورس های بین المللی (Intrnational stocks)

به طور کلی بورس های بین المللی را می توان به چهار نوع تقسیم کرد:

1. بازار کالا (Commodity Market) : در این بازار قیمت تبادلات کالاها به صورت جهانی یا منطقه ای براساس عرضه و تقاضا، ارزش گذاری می شود. بورس های کالا به سه دسته عمده نقسیم می شود.

  • سخت (Hard): طلا، نقره، سیمان، فلزات و غیره
  • نرم (Soft): آب پرتقال، قهوه، اقلام خوراکی و غیره
  • انرژی (Energy): نفت، گاز، برق، زغال سنگ و غیره

بورس های بین المللی

2. بازار سهام (Stok Market) : بازاری است که معامله گران با سرمایه گذاری و خرید سهام یک شرکت یا مجموعه ای از شرکت ها و کارخانه ها در سود و زیان تفاوت قیمت سهام و یا در سود و زیان حاصل از فعالیت آن بنگاه اقتصادی شریک می شوند؛ مانند بورس اوراق بهادار تهران .

بورس های بین المللی

 

3. بازار اوراق قرضه (Bond Market) : اوراق مشارکتی که اغلب از طرف دولت ها برای مشارکت مردم و جذب سرمایه های آنها در طرح های سود آوری منتشر می شود؛ مانند اوراق مشارکت وزارتخانه در ایران.

بورس های بین المللی

 

4. بازار تبادلات ارزی (FX) : بازاری است که در آن مانند بورس های فوق الذکر، ارزش گذاری پول ملی کشورها براساس عرضه و تقاضا در مقابل سایر ارزها سنجیده می شود؛ مانند نرخ برابری دلار به ریال یا یورو به دلار.

انواع معاملات

در بازار های بورس بین الملل به شیوه های زیر انجام می شود:

  1. قرارداد سلف (Forward) : در این قرار داد، کل مبلغ در زمان انجام معامله از طرف خریدار پرداخت می شود و فروشنده متعهد می شود در تاریخ و زمان معین کالا را با قیمت مورد توافق به خریدار تحویل دهد.
  2. قرار داد لحظه ای (Spot) : معاملاتی که به صورت کوتاه مدت و بر روی قیمت جاری بازار های مختلف مالی صورت می گیرد. در این قرار داد خریدار باید کل مبلغ قرار داد را به علاوه کارمزد کارگزار به صورت نقد پرداخت نماید و فروشنده نیز باید تا حداکثر دو روز کاری کالای مورد معامله را به خریدار تحویل نماید. این نوع قرارداد در بازار ارز اغلب به صورت لحظه ای نقد می شود.
  3. قرار داد فیوچرز یا آتی (Future) : قراردادی است که طی آن پیشنهاد تحویل کالا در چند ماه آینده داده می شود مانند بازار Chicago Board of Trade. در این روش فروشنده مطابق یک قرار داد صلح، تعهد می نماید مقدار معینی از دارایی یا کالای مشخص را در زمانی معین (سر رسید) در مقابل مبلغی به خریدار تحویل دهد. طرفین در قالب شرط ضمن قرارداد یه شخص ثالث یا کارگزاری وکالت می دهند که از وجه الضمان آنها متناسب به نوسانات قیمت در بورس به طرف دیگر اباحه تصرف بدهد. هر یک از طرفین می توانند قبل از سر رسید با انقعاد قرارداد صلح دیگری شاخص ثالثی را در قرارداد صلح اولیه جایگزین خود نمایند و پس از تسویه از قرارداد خارج شوند، ضمن اینکه قراردادها در زمان سررسید مقرر حتما باید تسویه شوند.بورس های بین المللی
  4. قرارداد حق اختیار انجام معامله (Option) : قرار دادی است که به موجب آن عرضه کننده کالا، حق خرید یا فروش مقدار معینی از کالای مورد نظر را در زمان معین و با قیمت مشخص، تعیین شده در حال حاضر به طرف دوم قرارداد اعطا می نماید بدون اینکه طرف دوم ملزم به خرید یا فروش آن کالا در تاریخ قید شده باشد؛ به عبارت دیگر در این نوع معامله کالایی برای روز مشخص و زمان مشخص پیش فروش می شود مانند نفت ایران. در همه قراردادهای اختیار خرید و فروش، کارمزد بالاتری نسبت به انواع قراردادهای دیگر مورد محاسبه قرار می گیرد.

این پست دارای 0 نظر است

دیدگاهتان را بنویسید