بازار فارکس چیست؟

بازار فارکس چیست؟

بازار فارکس چیست؟

مقدمه ای از ارز

 شاید برایتان سوال باشد بازار فارکس چیست؟ نخستین پایه و اساس تجارت با انجام اولین معاملات پایاپای در جوامع بشری نهاده شد. با گذشت زمان مشکلات موجود از جمله حمل و نقل کالا موجود شد که این روش به معاوضه کالا یا اشیا قیمتی نظیر طلا و نقره تبدیل شد و این پایه ای شد برای ضرب سکه. روند تبادلات تا به جایی پیش رفت که در قرون وسطی منجر به چاپ اسکناس شد؛

اما مشکل موجود در این زمینه، انتخاب پشتوانه مناسب برای چاپ اسکناس بود. اساس کار بر این بود که به ازای میزان طلایی که هر کشور داشت، می توانست اسکناس چاپ کند و هر شخص می توانست در ازای اسکناس طلا از بانک دریافت کند. اگر در یک زمان مراجعه کنندگان زیادی تقاضای تبدیل اسکناس به طلا را می کردند، خزانه تخلیه شده و میزان تورم افزایش می یافت. شاید بزرگ ترین مشکلات این سیستم (طلا پشتوانه پول) همین عدم کنترل پول بود.

استاندارد تبادلات ارزی در این زمان توسط نماینده ارشد سیستم اقتصاد بین المللی تعیین می شد و بدین طریق، ارزهای مختلف ارزش گذاری می شدند. به عبارتی نرخ طلا، موجب افزایش یا کاهش نرخ ارزهای مختلف می شد.

بازار فارکس چیست

پس از جنگ جهانی دوم (در جولای سال 1944) به دلیل مشکلات فراوان این سیستم، کشورهای متحد شامل آمریکا، بریتانیای کبیر و فرانسه طی کنفرانسی که در «برتون وودز» بر پا شد، پیمانی به نام برتون وودز (Bretton woods) را به تصویب رساندند که بر مبنای آن کشورهای امضا کننده متعهد شدند٬ ارزش پول خود را در ارزش ثابتی در برابر دلار نگه داری کنند و نرخ مرجع نیز، 38 دلار برای هر اُنس طلا تعیین گردید در این توافق نامه هیچ کشوری مجاز نبود به خاطر منافع تجاری، ارزش خود در مقابل سایر ارزها را بیش از 10 درصد کاهش دهد. این سیستم که برای ایجاد ثبات پولی بین المللی ایجاد شده بود با کاستی ها، نابسامانی ها و جلوگیری از به جریان افتادن سرمایه ها همراه بود و به تعبیری موجب تک قطبی شدن اقتصاد جهانی شد.

این سیستم تا سال 1967 استفاده می شد تا اینکه در این سال شخصی به نام پرفسور میلتون فریدمن به بانک شیکاگو مراجعه کرد و زمانی که ارزش پوند کم شده بود در خواست وام پوند کرد. به عبارتی وی در نظر داشت که از افزایش نرخ پوند استفاده کرده و سود ببرد (یک موقعیت BUY)، اما بانک با اعطای وام مخالفت کرد و پیمان برتون وودز نقض شد.

گسترش بازار جهانی و تبادلات ارزی باعث شد که رفته رفته پیمان برتون وودز اعتبار خود را از دست بدهد و از سال 1973 ارزش ارزهای کشورهای مهم صنعتی در بازارهای بین المللی، شناور اعلام شد.

بازار فارکس چیست

بازار فارکس چیست؟

بازار مبادلات ارز خارجی که فارکس (Forex) نامیده می شود یک بازار جهانی است که کلمه فارکس مخفف Foreign Exchange می باشد که در آن ارز معامله می شود. بازار بین المللی مبادلات ارز (FX) از بزرگ ترین بازارهای مالی دنیا محسوب می شود؛ طبق گزارش «بانک پرداخت های بین المللی» BIS که مخفف کلمه Bank For International Settements می باشد روزانه بالغ بر حدود 5 تریلیون دلار در این بازار معامله صورت می پذیرد که این رقم چندین برابر جابجایی پول در کل بازار های بورس دنیا چون فیوچرز و سهام می باشد.

این بازار بر خلاف اکثر بازارهای مالی دیگر مکان فیزیکی خاصی نداشته و بانک ها، موسسات و معامله گران از طریق شبکه الکترونیکی، یک ارز را در مقابل ارز دیگر معامله می کنند. هر چند ماهیت معاملات بازر ارز، خارج بورس (OTC) است اما مرکز اصلی تجارت ارز به ترتیب در لندن، نیویورک و توکیو می باشند و بانک ها از سراسر جهان در این معاملات شرکت می جویند.

این پست دارای یک نظر است

دیدگاهتان را بنویسید